Views

lørdag 19. mai 2012

Sammenligning av myter



I Edens hage

Sammenligning av myter

Nå skal jeg sammenligne to myter som vi har lest på skolen. Man kunne velge mellom fire myter. Jeg skal sammenligne ”I Edens hage” og ”Den gylne tiden og hvordan den tok slutt”.
I begge tekstene så starter det med at hvordan verden var, eller hvor vakkert alt var. I Edens hage så starter teksten med at Herren skapte to mennesker, hvor den ene ble skapt ut av den andres.
Begge tekstene har to hovedpersonen, der den ene utvikler seg på en grusom måte. Eva og Adtjis er de personene som utvikler seg i tekstene, men på en negativ måte. Man kan med andre ord si at det er de som bragte ondskapen fordi de var uforsiktig.
Eva var så nysgjerrig for å spise fra visdomtreet at hun ikke hørte på herren, og tok en bit av eple fra treet.
Adtjis var så grisk at han ville ha alt det sin bror eide og til slutt endte med å drepe han. I begge tekstene så er det ondskapen som vinner, både Eva og Adtjis gjorde noe de ikke skulle gjøre, dermed slapp de ondskapen ut i verden.
Eva hørte på en slange da hun spiste av treet, slangen var egentlig djevelen.
Da Adtjis drepte sin bror så slapp Adtjis sin kone all sykdom ut i verden, fordi det var ingen som kunne stoppe henne.
For det Eva gjorde så ble hun og alle andre kvinner straffet med at de skal føde, siden Eva var alle barns mor.
Adtjis ble straffet med at gud gjemte all rikdommen og den gylne tiden. Gud ville at mennesker skulle arbeide hardt for å få noe.
I begge tekstene så lærer vi at dersom vi ikke gjør det vi skal gjøre så kan vi ende opp med å ødelegge for både oss og for andre.

søndag 22. april 2012

Rødhette og varulven

Her er Rødhette med Peter (f) og Henry

Rødhette og Varulven




Rødhette og varulven er en film som mange burde se!
Valerie er filmens og historiens hovedkarakter. Det ringer kanskje bjeller dersom jeg bruker navnet Rødhette i stedet?
Rødhette og Peter har kjent hverandre helt siden de bare var barn. De har gjort masse spennende sammen. Peter jobber sammen med faren til Rødhette, som en tømmer. Moren til Rødhette vet at Peter ikke er den rette for henne, siden han jobber som tømmer. Derfor blir hun forlovet bort til Henry, Henry er sønnen til en rik mann i deres landsby.

Både Rødhette og Peter bestemmer seg for å rømme fra landsbyen slik at de kan leve sammen, men da skjer det noe grusomt. Søsteren til Rødhette, blir drept av en ulv. Alle i landsbyen er i sjokk, nettopp fordi ulven hadde ikke rørt et menneske på 20 år. Mens kvinnene i landsbyen er i sorg, bestemmer mennene for å drepe ulven. På veien til  ulvens hule så kommer mennene til ei hytte, der bestemoren til Rødhette bor. Det tar ikke lang tid før mennene forsetter deres skjebne.

Da de ankommer hulen blir de angrepet av en grå ulv. En av mennene klarte til slutt og drepe grå ulven, men ikke uten konsekvenser. Faren til Henry og to andre blir offer. Mens hele landsbyen feirer ankommer en prest som har spesialisert seg i unormale vesener. Presten påstår at ulven som de hadde drept var bare en vanlig ulv, mens den virkelige varulven var en av innbyggerne.

Samme kveld under festen kommer varulven og dreper flere av innbyggerne. Da den får øyet på Rødhette begynner varulven å snakke, men det var bare Rødhette som kunne høre den. Desperat til å finne hvem ulven er, blir Rødhette nødt til å ikke stole på noen, ikke engang Peter.

Filmen var veldig interessant og annerledes, den var ikke akkurat som de barnefortellingene som jeg hørte da jeg var et barn. Jeg likte moralen i filmen, ingen er laget av gull. Filmeffektene var helt sykt, ulven var annerledes enn de fleste fantasi filmene, den får terningkast 5 fra meg J

torsdag 8. mars 2012

Halim ”anti-svennen”





Jonas Hassen Khemiri
Halim fra Marokko er en gutt i ungdomsalderen. Han  går ungdomskolen, men liker å henge ved ungdomsskolen. Halim bor sammen med sin far i en leilighet, men vennen til faren, Nourdine, er ofte på besøk. Faren eier en butikk som Halim tilbringer mye tid i. Han hjelper faren med å sette ting på hyllene og annet.

Halim går ofte på torget for å møte en dame som kjemper mot svennifisering av utlendinger. Hun heter Dalanda og sitter som regel på benken i torget. Halim liker ofte å holde henne med selskap, fordi hun forteller historier og fortellinger fra deres kultur og land. I tillegg så er hun veldig sarkastisk mot jødene.

På skolen går Halim i en utlendingsklasse. På skolen er det mange Halim misliker, som for eksempel Curre. Curre jobber som assistenten på skolen Halim går i, Curre er stor i fysisk utsende og prater unødvendig, noe Halim hater. 
På skolen har Halim og Hristo et fiendtlig forhold. De spiller bordtenniskamper og vedder penger. I tillegg kjemper han for ”integreringsplanen” . Dalanda sier stadig at han må kjempe mot politikerne, men med farens innblikk av svensk musikk, alkohol og hans meninger om at man snakker fransk i Frankrike og svensk i Sverige. Men hvilken side skulle han støtte, og Halim går rundt forvirret mener vi.

Språket til Halim er det vi mener hans beste karakterisering. Med dårlig setningsoppbygging og nye ord, gir språket hans en karakter om at er en typisk gutt fra utlandet som setter seg inn i en ny kultur og språk. Med personlige erfaringer fra østkantens miljø kan vi si at vi kan gjenkjenne språket, og språket virker morsomt, forstående og realistisk.

- Varmis og Tore 1STC

mandag 13. februar 2012

Min språkprofil:-)


Språk

Jeg er født i Sri Lanka. Jeg kom til Norge da jeg var seks år, stedet som vi bosette i var Oppdal. Siden jeg ikke var etnisk Norsk så kunne jeg ikke starte på vanlig skole, slik var reglene i Oppdal på den tiden. I stedet gikk jeg på Norskkurs med andre utlendinger, det var veldig vanskelig å lære seg et nytt språk, særlig når alle rundt meg var utlendinger bortsett fra læreren. Selve språket var ikke vanskelig, men dialekten var litt vanskelig å mestre. Morsmålet mitt er Tamil, og språket har 247 bokstaver. Det hendte ofte at jeg brukte norske ord mens jeg snakket Tamil. Jeg lærte mye norsk ved å se tv og av å lese bøker. Å lære språket var en stor utfordring som jeg klarte etter hvert å fullføre. Da jeg følte at jeg kunne norsk og dialekten, flyttet vi dessverre til Oslo. Det var selvsagt forskjeller både i skriftlig delen og muntlig delen. Det hendte ofte at jeg blandet oppdalingen med bokmålet, og ble ofte mobbet. 

I stedet for å si vannet så sa jeg vatnet, slike ord uttalelser var noen av minnene som jeg hadde tatt med fra Oppdal. De siste fire årene har jeg bodd i Oslo, språket mitt har variert siden jeg kom til Oslo. Det hender av og til at jeg lærer noen nye ord innen for kebabnorsk av mine venner. Jeg bruker ikke kebabnorsk i dagliglivet, men når jeg er med venner hender det at jeg bruker det. Å bo i Oslo har hjulpet meg mye med språket, jeg føler at jeg har forbedret meg.
Selv om jeg ikke er født her i landet, føler jeg at har jeg et godt forhold til Norsk.  Takket være Oppdal dialekten liker alle slags dialekter generelt.

mandag 30. januar 2012

Forfatter besøk


Onsdag 25. januar hadde vi i 1stc besøk av forfatter Niels Fredrik Dahl. Han har skrevet Romanene På vei til en venn og I fjor sommer, begge har fått god mottakelse både hos kritikere og publikum, og er oversatt til dansk, svensk, tysk og nederlandsk. På vei til en venn ble belønnet med Brageprisen  i 2002. Dahl har også skrevet manus til flere TV-serier, blant annet Hotel Cæsar og Soria Moria. Dahl er gift med Linn Ullmann.

Som sagt, han skrev boken "På vei til en venn". Han fortalte litt om boken, men også om hans tid da han skrev denne boka. Med den kritikerroste romanen På vei til en venn som ble skrevet i 2002, om en ung gutt som blir merket for livet av et seksuelt overgrep, fikk Dahl sitt litterære gjennombrudd.

Da han var på besøk så snakket han om de forskjellige karakterene som er med i romanen på vei til en venn. Han leste litt for oss fra sin bok og fortalte hvordan vi kunne skrive. Det var veldig koselig at han besøkte oss, og vi lærte mye av han. Vi lærte hvordan vi kunne utfordre oss selv som forfatter og at når man er forfatter for en tekst eller en novelle så kunne vi skrive om alt!