Views

lørdag 19. mai 2012

Sammenligning av myter



I Edens hage

Sammenligning av myter

Nå skal jeg sammenligne to myter som vi har lest på skolen. Man kunne velge mellom fire myter. Jeg skal sammenligne ”I Edens hage” og ”Den gylne tiden og hvordan den tok slutt”.
I begge tekstene så starter det med at hvordan verden var, eller hvor vakkert alt var. I Edens hage så starter teksten med at Herren skapte to mennesker, hvor den ene ble skapt ut av den andres.
Begge tekstene har to hovedpersonen, der den ene utvikler seg på en grusom måte. Eva og Adtjis er de personene som utvikler seg i tekstene, men på en negativ måte. Man kan med andre ord si at det er de som bragte ondskapen fordi de var uforsiktig.
Eva var så nysgjerrig for å spise fra visdomtreet at hun ikke hørte på herren, og tok en bit av eple fra treet.
Adtjis var så grisk at han ville ha alt det sin bror eide og til slutt endte med å drepe han. I begge tekstene så er det ondskapen som vinner, både Eva og Adtjis gjorde noe de ikke skulle gjøre, dermed slapp de ondskapen ut i verden.
Eva hørte på en slange da hun spiste av treet, slangen var egentlig djevelen.
Da Adtjis drepte sin bror så slapp Adtjis sin kone all sykdom ut i verden, fordi det var ingen som kunne stoppe henne.
For det Eva gjorde så ble hun og alle andre kvinner straffet med at de skal føde, siden Eva var alle barns mor.
Adtjis ble straffet med at gud gjemte all rikdommen og den gylne tiden. Gud ville at mennesker skulle arbeide hardt for å få noe.
I begge tekstene så lærer vi at dersom vi ikke gjør det vi skal gjøre så kan vi ende opp med å ødelegge for både oss og for andre.

1 kommentar:

  1. Jeg likte veldig godt det du skrev "Man kan med andre ord si at det er de som bragte ondskapen fordi de var uforsiktig." Du analyserer i mens du sier hva fortellingen gikk ut på, som jeg litke godt. Du kunne også skrevet litt mer på slutten, altså en avslutning.

    SvarSlett